verpleeghuis

vakblad 

Dit artikel gaat over verpleeghuis Huize Wezup en Samenthuis. Huize Wezup is een particulier kleinschalig verpleeghuis voor acht ouderen met dementie. Het verpleeghuis vind het belangrijk dat alle bewoners ´s ochtends kort naar buiten gaan. Samen met verpleeghuis Cornelia en Samenthuis denken ze dat meer naar buiten gaan met bewoners vooral een kwestie is van planning. één verzorgende loopt met de bewoner mee. Als de ene bewoner terug komt van het wandelen staat de ander al klaar. Het dagelijks blokje is een vast programmaonderdeel weer of geen weer dat maakt niet uit. Alleen bij onweer, gladheid en hagel blijven zij binnen. Als het heel mooi weer is blijven de bewoners hele dag buiten. Ze plukken bijvoorbeeld bloemen en gebruiken het bij activiteiten, of appels waar ze appelmoes van maken. Of wandelen ze naar het dorp. De buitenlucht doet de bewoners goed. Ze ruiken de geuren van het platteland, voelen de wind op hun wangen. De omgeving prikkelt de zintuigen en daar knappen de bewoners van op. De bewoners ontspannen meer en hebben minder medicatie nodig als ze buiten zijn. Er is ook sprake van minder dwaalgedrag en ze slapen ook beter. De nieuwe bewoners vertonen soms weerstand. Door het niet als een vraag te brengen, maar als een plan proberen de verzorgenden toch te activeren om naar buiten te gaan. Bovendien komt er ook een keer per week een hond op de afdeling om de hond uit te laten. Er zijn ook degelijk ouderen die het liefst binnen blijven, constateert Mariëlle Smits, teamcoach bij SamenThuis-SamenVerder, een kleinschalig wooninitiatief voor 24 bewoners in Deurne. Ze proberen de bewoners aan te moedigen om vaker naar buiten te gaan,  maar als ze dat niet wensen respecteren ze dit. Samenthuis is gelegen op 22 hectare bosgrond met wandelpaden, vijvers, een dierenwijde. Deze omgeving nodigt uit om naar buiten te gaan vindt Nicole Beijers ( die zowel zorg als activiteitenbegeleiding biedt aan bewoners). Buiten zijn is bij Samenthuis geen uitzondering maar een standaard. Zodra het weer toelaat drinken bijvoorbeeld de bewoners koffie buiten, lezen uit de krant of zaaien ze bloemen. Samenthuis wil graag een beweeg- en beleeftuin creëren, zodat bewoners en buurtgenoten worden gestimuleerd om buiten te bewegen en elkaar te ontmoeten. Bovendien zou de fysiotherapie dan buiten plaats vinden.     

 

Bron: Tijdschrift voor verzorgenden

         Nummer 7-8/ juli augustus 2018

mening : wij vinden het heel goed wat de verpleeghuizen doen en dat ze naar buiten gaan, want de cliënten hebben dementie en zoals het ook in dit artikel word gezegd de zintuigen knappen ook weer op door de geuren etc.

Informatie Verpleeghuis 

Een verpleeghuis is een instelling waar mensen met gezondheidsproblemen kunnen verblijven die zorg en medische begeleiding nodig hebben die ze thuis of in het verzorgingshuis niet kunnen krijgen. Er zijn drie soorten verpleeghuizen: somatische, psychogeriatrisch en gecombineerde verpleeghuizen. Een verpleeghuis is bedoeld voor mensen die verzorging of revalidatie nodig hebben die zij thuis of in het verzorgingshuis niet kunnen krijgen. Er zijn 3 type patiënten in het verpleeghuis. Patiënten die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, maar nog wel veel verpleging of verzorging nodig hebben. Deze mensen wonen meestal tijdelijk in een verpleeghuis. Patiënten die komen revalideren na een ongeluk, of na een operatie. Zij komen alleen overdag in een verpleeghuis. Ze leren daar hoe ze met hun beperking om moeten gaan. (Jonge) mensen die door een ziekte veel zorg nodig hebben, bijvoorbeeld mensen met een hersenletsel. In een verpleeghuis zijn er onder andere artsen, verpleegkundigen, ziekenverzorgenden, logopedisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten werkzaam. Ook kunnen er gespecialiseerde maatschappelijke werkers en psychiaters beschikbaar zijn.

Documentaire wie verschoont mijn moeder?

Door veel werk en te weinig personeel gaat de zorg in verpleeghuizen achteruit. In deze documentaire wordt er een filmpje getoond van een mevrouw die te lang niet verschoont is en daardoor alles onder ontlasting zit. 

In 1-3 van de verpleeghuizen gaat het niet goed. Vaak komt dit door bezuinigingen. Er worden maatregelen genomen zoals wassen met washandjes of het verminderen van incontinentie materiaal. Het incontinentiemateriaal mag pas verschoont worden als het helemaal vol zit. Dit is mensonterend en de zorgvrager schaamt hier zich vaak voor. Vaak kost dit uiteindelijk toch meer want door slechte hygiëne kunnen er andere problemen ontstaan die nog meer kosten. 

Ook wordt er geklaagd over dat zorgvragers vast worden gezet in stoelen of rolstoelen. Hier wil ik zelf toch even iets over kwijt. Vaak is dit een betere oplossing dat het gevaar om te vallen. Op een pg afdeling kan het soms gewoon niet anders, en ja het is een stukje vrijheid die hier wordt afgenomen maar vaak krijgt de familie zelf de optie: Val gevaar of een afname van de vrijheid.

De overheid wil er meer aan doen zodat er minder wordt bezuinigd en dat werkt. Als je nu kijkt in verzorgingstehuizen is het verschil erg aanwezig.