Helena, moeder met verstandelijke beperking documentaire.
Helena is op 1 maart 1970 geboren in Zaandam en heeft een verstandelijke beperking. Ze heeft de eerste jaren in de ziekenhuis gelegen, omdat niet aangeboren hersenletsel heeft opgelopen vlak na haar geboorte. De moeder van Helena was niet in de staat om voor 8 kinderen te verzorgen. Ze is daarna uit huis geplaatst. Ze ontmoette in de zorg instelling zijn man en kreeg 2 kinderen die inmiddels al 18 en 16 jaar zijn. Nadat ze zwanger raakte ging ze weg van de zorginstelling naar een crisis opvang. Ze is vanuit daar zelfstandig gaan wonen. Hoewel de crisis opvang dit een niet slimme idee vond, maar Helena wilde wel de kans krijgen om zelf voor zijn kinderen te verzorgen. Uiteindelijk werd het te veel voor Helena en ze kon het niet meer volhouden. Haar zoon is nu 18 jaar en woont zelfstandig begeleidend en haar dochter is 16 jaar en is kort geleden verhuisd naar Enschede.
vakblad gehandicaptenzorg
Een festival over werken met een beperking
Zorgorganisatie Siza organiseerde op 7 juni samen met ondernemers een festival in Arnhem om te laten zien wat de mogelijkheden zijn voor mensen met een beperking op het gebied van werk.
Het festival was breed opgezet, met workshops waarin iedereen gratis kon meedoen, designspullen, muziek, lekker eten en muziek. Wildo Steeg, manager Werk en organisator. ‘’veel mensen weten en verwachten het niet, maar er worden heel veel mooie spullen gemaakt door onze cliënten. Tijdens interviews vertelden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ‘hoe belangrijk werk voor hen is omdat het structuur, voldoening en zelfvertrouwen geeft. Gemene deler was dat het er lastig is betaald werk te vinden en dat het belangrijk is een goede, langdurige band met een werkbegeleider op te bouwen. Door de vele persoonswisselingen is dat niet makkelijk, vertelde cliënt Robin. ‘’ik heb zelf al vijf jaar dezelfde begeleider en ik heb ervoor moeten vechten om die te behouden. Zij weet precies wat wel en niet bij me past en wat mijn interesses zijn. Dankzij haar ben ik bij Kunstwerk terecht gekomen en heb ik geleerd hoe ik me kan uiten. Dat was nooit gelukt als zij me niet zo goed kende’’
Onze mening: wij vinden het een heel leuk initiatief dat er zo een festival is georganiseerd. Ook denken wij dat door dit festival meer mensen met een beperking zijn gaan werken en zijn gaan kijken om te gaan werken.
Bron: TVZ tijdschrift voor verpleegkundige.
Ernstige psychische aandoeningen (EPA)
Ontwikkelingen in de zorg voor de cliënt met een EPA
Informatie gehandicaptenzorg
Gehandicaptenzorg is de zorg voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Bij een lichamelijke beperking gaat het om problemen met bewegen, zien of horen. Mensen met een verstandelijke handicap zijn beperkt in hun intellectuele en sociale ontwikkeling. Hoeveel zorg er nodig is hangt af van de ernst van de beperking. Veel mensen hebben lichte of matige zorg nodig. Bijvoorbeeld: hulp in de huishouding of begeleiding op school of bij het wonen. Dit is extramurale zorg. Mensen met zeer ernstige lichamelijke en verstandelijke beperkingen hebben intensieve zorg nodig. Zij gaan meestal in een zorginstelling wonen. Dit heet ook wel zorg met verblijf of intramurale zorg. In gehandicaptenzorg kan je fysiotherapeuten, ergotherapeut, verpleegkundige, verzorgende, begeleider, psychiater, logopedist, gespecialiseerde gedragskundige en artsen tegen komen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb